Fitness labda, Fitball labda, Gimnasztikai Labda

A fitness labda az egyik legelterjedtebb egyensúly labda a gerinckímélő sportszerek között. A gyógytornától egészen a profi sportoláshoz való edzésekig sokoldalúan felhasználható fitness eszköz. A különböző színű és méretű fitness labdák között könnyen megtalálhatjuk a számunkra ideális darabot! Nem tudja eldönteni melyik a megfelelő méretet? Segítünk kiválasztani! A fitness labdák kiválasztásánál figyelembe kell vennünk a testmagasságot! Kivéve, ha speciális feladatra választjuk a labdát, pl. tsmt tornához, vagy speciális tornához gyerekeknek, akkor kérdezzük meg a tornagyakorlatokat tartó szakembert, hogy milyen méretű labdát javasol beszerzésre. Általánosan elmondható, hogy a fitness labdák színe nem befolyásolja a terhelhetőséget, nincsenek más-más erősségűek és vastagságúak. A különböző gyártók eltérő színekben gyártják a más-más méretű fitness labdákat. A termékek alatti leírásunkból kiderül melyik gyártó milyen méretű/színű fitness labda ajánlott testmagasság szerint. >>

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

Melyik fitness labda méretet válasszuk?

A gimnasztika labda különböző gyártók forgalmazásában akár 5 különböző méretben és több színben megvásárolható. A legnépszerűbbek az 55cm, a 65 cm és a 75 cm-es fitness labdák. A legkisebb Spartan citromsárga 45 cm-es fitness labda gyerekeknek vagy alacsonyabb testmagasságú felnőtteknek ajánlott főként, 155 cm-es testmagasságig, de kínálatunkból választható fitness labda 95 cm átmérővel is azoknak, akik 190 cm feletti testmagassággal rendelkeznek.

A gimnasztika labdák különböző színei nem utalnak a fitness labdák méretére vagy teherbírására pusztán az egyszerűség kedvéért léteznek belőle különböző színűek. Az egyes gyártók saját maguk választják meg, hogy az egyes méretek milyen színűek legyenek, így tehát más-más gyártó más-más színű gimnasztika labdákat gyárthat. Nincsen egységesítve, hogy melyik színű labda mekkora méretű.

A legfontosabb tehát a labda helyes méretének a megválasztása, melyet a testmagasságunk alapján dönthetünk el. Annak megfelelően, hogy mekkora a testmagasságunk, válasszuk ki a helyes labdaméretet a következő táblázatokból.

Spartan gimnasztika labdák méretei:

citromsárga színű: 45 cm átmérőjű – 155 cm testmagasságig

kék színű: 55 cm átmérőjű – 156-165 cm testmagasság között

zöld színű: 65 cm átmérőjű – 166-177 cm testmagasság között

piros színű: 75 cm átmérőjű – 178-190 cm testmagasság között

narancssárga színű: 85 cm átmérőjű – 180 cm testmagasság felett

piros színű: 95 cm átmérőjű – 190 cm testmagasság felett

gimnasztika labda méretek

Deuser gimnasztika labda méretek:

A Deuser által gyártott fitness labdák egységesen kék színűek.

M -es méret 55 cm: 156-165 cm testmagasság között

L -es méret 65 cm: 166-178 cm testmagasság között

XL-es méret 75 cm: 178 cm testmagasság felett

A Deuser prémium fitness labdák 500 kg terhelhetőséggel a Spartan gimnasztika labdák pedig egységes 120 kg-ig teherbíróak.

Ellenőrzésképpen, amennyiben ráülünk a labdára, úgy a térdünk nagyjából 90-100 fokos szögben lesz behajlítva.

Milyen edzésekhez használhatjuk a gimnasztikai labdákat?

A fitnesslabda (ejtsd: fitnesz labda), más néven gimnnasztikai labda vagy torna labda, sokoldalú eszköz a testmozgáshoz és az edzéshez. A fitnesslabda egy kerek, rugalmas labda, általában gumiból vagy PVC-ből készül, és különböző méretekben elérhető. A leggyakoribb méretek közé tartozik a 55 cm, 65 cm és 75 cm átmérőjű labdák, de kisebb és nagyobb változatok is léteznek. A különböző méretek lehetővé teszik, hogy mindenki megtalálja a saját testalkatához és edzettségi szintjéhez megfelelő labdát.

A fitnesslabdát számos edzésforma során használhatjuk, például:

  1. Core edzés: A labda remek eszköz a magizmok erősítéséhez. Plank, ülés a labdán vagy oldalsó plank végrehajtása közben a stabilizációs izmok aktívan dolgoznak.

  2. Erőedzés: A fitnesslabda használható súlyzóként vagy kettlebellként is. Például kitűnően alkalmas mell- és hátizmok erősítésére.

  3. Mobilitás és nyújtás: A labdát lehet használni a nyújtás során is. Például a hát vagy a láb izmainak lazításához.

  4. Gyógytorna: A fitnesslabda segíthet a rehabilitációban is. A sérült vagy gyenge izmok erősítésére és stabilizálására is használják.

  5. Aerobik edzés: A labdát ugrálva, pörgetve vagy dobálva intenzív kardióedzést is végezhetünk vele.

  6. TSMT torna: Leggyakrabban a 95 cm-es nagy labda a TSMT torna vagy ahogy sokan ismerik, az okosító torna egyik fontos sportszere. A torna segítségével fejleszthetőek a gyermekek nagy- és finommozgásait, és idegrendszerét.

A fitnesslabda előnyei közé tartozik a stabilitás és egyensúly fejlesztése, a magizmok megerősítése, a gerinc egészségének támogatása, az izmok rugalmasságának növelése, és az edzés sokoldalúsága. Ráadásul könnyen hordozható és otthoni edzéshez is ideális.

Fontos azonban megfelelő technika és biztonságos használat. Az edzés előtt mindig bemelegítést és nyújtást végezzünk, és figyeljünk a helyes testtartásra, hogy elkerüljük a sérüléseket.

A fitnesslabda tehát széles körben alkalmazható eszköz a testmozgásban és az edzésben. Használata javíthatja az erőnlétet, az izomerőt és az egyensúlyt, és sokféle edzésformához alkalmazható. Bármilyen edzettségi szinten lévő személy számára ideális választás lehet az egészséges és aktív életmód eléréséhez. Ne feledjük, hogy minden új edzésprogram megkezdése előtt konzultáljunk orvosunkkal vagy edzőnkkel, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy az adott mozgásforma megfelel-e nekünk.