Gitter Tapasz, Cross Tape, Rácsos Tapasz

Hallott már a cross tape-ről, de nem tudja hogyan működik és mi a funkciója? Hogyan tudja fokozni a kineziológiai szalagok hatását ez az egyszerű tape? Ez a kínai akupunktúrás tape manapság egyre népszerűbb az európai orvoslás köreiben is, így érdemes róla pár szót ejtenünk. Olvassa el tájékoztatónkat a cross taperől és útmutatónkat, melyből kiderül, hogy a cross tape felragasztása egyáltalán nem bonyolult feladat. Tovább olvasom...

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

 

 

Mi az a cross tape?

 

A cross tape, másnéven rácsos tapasz, vagy gitter tape egy akupunktúrás gyógyászati tape. A kínai akupunktúrás elmélet szerint a test energiája meridiánokban, ún. energiacsatornákban áramlik. Ezeken a csatornákon léteznek olyan fájdalompontok (triggerpontok), melyeket akupunktúrás tűk segítségével kezelnek. Ugyanerre a módszerre épül a cross tapek használata is. A rácsos tapaszokat a fájdalompontokra elhelyezve javíthatjuk az energiaáramlást, ezzel elősegítve a fájdalom csökkenését.

 

Milyen fájdalmakra használják a cross tapeing technikát?

 

A triggerpontok az izomzaton található feszültségpontok. Fokozottan érzékenyek nyomásra és húzásra valamint gyakran ezekből a triggerpontokból sugárzik ki a fájdalom is. Ezek kezelésére különösen alkalmas a cross taping. A közvetlenül a feszültségpontra ragasztott cross tape így egyenesen a probléma gyökerét képes kezelni. A nagyobb hatás elérése érdekében alkalmazhatjuk együtt más tapekkel, például kineziológiai tapasszal, melyet a megszokott felragasztás mellett nyiroktapaszként (hullámtapaszként vagy legyezőtapaszként)  is felhelyezhetünk.

Manapság egyre inkább elterjedőben van, hogy a rácsos tapaszokat használják hegkezelésre is. Főleg a nagyobb hegek eetében ugyanis előfordul, hogy a hegek az alatt letapadások alapuknak ki. Ezek a letapadások befolyásolhatják az energiacsatornákban áramló energiáit is a testnek, így ezekkel is létrejöhetnek feszültségpontok.

 

Hogyan kell felhelyezni a cross tapet?

A rácsos tapaszokat felhelyezthetjük önmagukban, vagy más tapaszokkal együtt is a fentebb említett módon. Felragaszthatunk egy vagy akár több darabot is, a cross tape méretét vagy akár színeit is kombinálva.

TIPP! A cross tapet amennyiben van lehetőségünk, csipesszel válasszuk le az ívről és a bőrre is érdemes eszközzel felragasztani. Így nemcsak a tapadása lesz jobb a tapasznak, hanem láthatjuk majd ahogy a bőr magához vonzza a tapaszt a bőrfelülethez közelítve.

Felhelyezéskor figyeljünk arra, hogy a tapasz az egyik sarkára állítva helyezkedjen el a test vonalához képest.

cross-tape-hegkezelesre

 

Amennyiben további érdekes információkat szeretne megtudni a cross tapekről, olvassa el társoldalunkon a kineziologiaitapasz.hu blogján!