Gazofix

A Gazofix öntapadó fásli elasztikus szivacsos anyagból készült kötésrögzítő pólya. Hazai és több külföldi sportcsapatnál az egyik leggyakrabban használt öntapadós kötésrögzítő kötszer. Népszerűségét a termék univerzális, széleskörű felhasználása mellett kiváló minőségének is köszönheti. Legelterjedtebb szín belőle a kék (gazofix color), de kapható testszínű barna színben is. Alkalmazható ízületek és izmok stabilizálására, kompressziós kötések kialakításához. Főként funkcionális tartó- és támasztókötésként alkalmazzák. Az elkészített kötést többnyire alkalomszerűen használják egy-egy edzés vagy mérkőzés ideje alatt. Különösen jól formálható ízületekre, izmokra. Leggyakrabban együtt használják más tapekkel is (pl. sport tape), de egymagában is kerülhet felhasználásra. Olló nélkül vágható, könnyen szakítható. Légáteresztő és bőrbarát. Kellemes viseletet biztosít, gyorsan szárad, így vízi sportokhoz is kiváló lehet.

Öntapadós fáslit szinte minden profi és hobbi sportoló használ. A könnyen felhasználható kötszer segítségével egyszerűen tudunk ideiglenes- és tartókötéseket is készíteni. A Gazofix rehabilitációhoz és megelőzésként is egyaránt alkalmas kötésrögzítő sportkötszer. Elasztikus anyaga könnyen az adott testrészre rögzíthető, így megfelelő stabilitást adva az izmoknak és ízületeknek. Öntapadó rétegének köszönhetően nemcsak a testre, hanem a önmagához és más kötszerekhez is kiválóan tapad, pontos kötés készíthető vele, mozgás közben sem mozdul el, a legnagyobb mozgásos igényvbevételek során is a helyén marad. Többnyire együtt alkalmazzák sport tape-vel, hogy nagyobb szilárdságot érjenek el a felhasználás során, valamint hogy elkerülják a sport tape közvetlen érintkezését a bőrrel. A két kötszer együttes felhasználásával akár kompressziós kötést is készíthetünk. Használják underwrap - bőrvédő habszivacs kötszerként is. A BSN Medical Gazofix legelterjedtebb színe a kék, de kapható tetszínű változata is, illetve más gyártóknál szintén közkedvelt még a nem-öntapadós alternatívaként megszokott pólya fehér színű változat is.

 

 

Hogyan kell használni a Gazofix öntapadó kötésrögzítő pólyát?

A sportolás során sérülések mindig előfordulhatnak, és fontos, hogy megfelelő módon kezeljük őket. Az egyik ilyen hasznos kötszer a gazofix öntapadó kötésrögzítő pólya, amely sokféle sérülés esetén segíthet, de fontos megemlítenünk, hogy a szakszerű orvosi diagnózist és ellátást nem helyettesíti. Felhasználásakor ügyeljünk arra, hogy a sérülésnek megfelelően alkalmazzuk, csak akkor ragasszuk szorosan, amennyiben a sérülés miatt ez indokolt.

Gazofix öntapadó kötésrögzítő pólyát gyakran használnak sportolók sérülések kezelésére és az ízületek támogatására is. Ez a pólya különböző színben, méretben és vastagságban kapható, és könnyen alkalmazható a sérült területre. Az öntapadó tulajdonsága révén nem szükséges ragasztó vagy csatok használata, ami kényelmes és könnyű használatot tesz lehetővé.  Egyszerű felhelyezése mellett sokrétű felhasználása is az egyik legnépszerűbb kötszerek közé emeli. Alkalmas kisebb vágások és horzsolások kezelésére, mivel védelmet nyújt a sebeknek és elősegíti a gyógyulást. Emellett gyakran használják lágyrész sérülések esetén, mint például ficamok, húzódások, rándulások vagy rándulások, segíti a sérült terület támogatását és stabilizálását, csökkentve a fájdalmat és elősegítve a gyógyulást.

Az öntapadó pólya hasznos lehet ízületi instabilitás esetén is. Például, ha valaki hajlamos az ízületi instabilitásra, például boka instabilitásra, a gazofix pólya használata segíthet a stabilitás növelésében és a sérülések megelőzésében. Emellett az ödéma vagy duzzanat kezelésében is hatékony lehet, mivel a pólya kompressziót biztosít a sérült területre, csökkentve ezzel az ödémát és a duzzanatot.

Öntapadó fásli felragasztása egyszerűen

  • Mint minden tapelés előtt, itt is fontos a ragasztandó felület alapos zsírtalanítása, tisztítása. Amennyiben seb is van a felületen, azt különös figyelemmel és a seb jellegének megfelelő fertőtlenítést alkazzunk! Győződjünk meg arról, hogy az ép bőrfelületen nincsenek kosz- vagy olajmaradványok, mivel ezek befolyásolhatják a kötés tapadását. Szárítsuk meg a bőrt alaposan.

  • Helyezzünk el egy kezdeti rögzítést: például egy kötést vagy gézpárnát a sérült területre. Ez segít abban, hogy megvédje a sebet és előkészítse a kötést. (amennyiben sebfelület is van)

  • Alkalmazzuk a gazofix pólyát: Kezdődjön a kötés alján és tekerjük fel a pólyát a sérült területre. Vegyünk elég hosszú kötést ahhoz, hogy fedjük a sérült területet, és tekerjük körbe a pólyát úgy, hogy az egyik réteg egy része fedje a következő réteg egy részét. Ügyeljünk arra, hogy ne tekerjük túl szorosan, hogy ne korlátozzuk a vérkeringést.

  • Végezd el a rögzítést: Amikor elértük a kötés végét, tapasszuk le a pólya végét a kötésre. A gazofix öntapadó tulajdonságának köszönhetően a pólya önmagában rögzül.

  • Ellenőrizzük a kényelmet és a mozgástartományt: Győződjünk meg arról, hogy a kötés kényelmes és nem okoz fájdalmat vagy nem korlátozza a mozgástartományt. Ha bármilyen kellemetlenséget tapasztal, lazítsa meg a kötést egy kicsit.

  • Kövessük az orvosi utasításokat: Ha kapott orvosi utasításokat a kötés használatával kapcsolatban, fontos betartani azokat.