EKF

EKF laktátmérő - a márka termékkínálatából cégünknél csak a laktátmérő készülék és a hozzá tartozó kiegészítők vásárolhatók meg.

Egy megbízható laktátmérő készülék sportolók és edzők számára egyaránt hasznos felszerelés. A kiváló referenciákkal rendelkező EKF laktátmérő készülék egy olyan sportdiagnosztikai eszköz, amely kimutatja a szervezet laktát szintjét az anaerob edzés során ( pl. sprint futás) egy egyszerű vérvizsgálattal. Ilyen vizsgálatot végeznek hazánkban több helyen is, pl. Kaposváron. Olvassa el, hogyan végzi a  teljesítménydiagnosztikai szakember a vizsgálatot!

Az EKF Lactate Scout Sport készülék előnyei:

- Mérési eredmény 10 másodperc alatt - Kis mennyiségű vérminta, csupán 0,2 µl kapilláris vért igényel
- Bluetooth® csatlakozás pl. számítógéphez és pulzusmérőhöz - Integrált lépésvizsgálati funkció
- Egyszerű mérés, könnyű használat - Eredmények egyszerű kiértékelése
- Komplex teljesítménydiagnosztikai rendszer része - Kis méret, helyszínen is használható
- Széles mérési tartomány: 0.5 - 25 mmol/L - Előre kalibrált tesztcsíkok

 

Nézet:
Sorrend:
Nézet:
Sorrend:

Teljesítménynövelés az állóképesség felmérésével laktátmérő eszközzel

A fizikai terhelés során tejsav keletkezik, de az nem mutatható ki a vérben, mivel ahogy termelődik edzés során, úgy le is bomlik a szervezetben. A bomlás során viszont hidrogén-ion ugyanakkora mennyiségben szabadul fel, mint a laktát, ezzel pedig kimutatható a laktát szint, meghatározható a laktát tolerancia. Amikor a szervezet olyan mértékben termeli a laktátot, hogy azt már nem képes lebontani, akkor eléri azt a határértéket, amit laktát küszöbnek (LT) nevezünk.

laktát küszöb elemzésével kidolgozható az edzésterv, az optimális edzésprogram, a sérülések lehetőségének csökkentésével. A legjobb sport teljesítmény elérése érdekében minden sportágnál érdemes rendszeres időközönként legalább egyszerre két mérést végezni (terhelt és terheletlen állapotban) laktátmérő készülékkel, akkor is ha már történt ilyen mérés korábban, hiszen ez az érték nem állandó. Így teljes képet kaphatunk az izmok energia felhasználásának pontosságáról az adott egyénnél különböző életkorban és aktuális fizikai és egészségi állapotban. Az edzést, legyen az aerob vagy anaerob edzés, annak megfelelően tudjuk beállítani, hogy bizonyos pulzus tartományban, az edzés adott szakaszában milyen laktát szintet mérünk. A laktátmérő így az élsportolók számára egy fontos diagnosztikai eszközzé válhat teljesítményük további növeléshez. Sportgyógyászati szempontból hosszú távú következtetéseket lehet levonni a laktátmérő eszköz használatával és teljesen személyre szabott edzésterveket lehet kidolgozni, mely az élsportolók számára az egészséges sportolást és a komoly sikereket jelenti. A laktátmérő segítségével csökkenthetjük a sérülések veszélyét és növelhetjük a teljesítményt.

Az eredményes sportoláshoz ne felejtsük el, hogy döntő szerepet játszik a táplálkozás is!

Webáruházunkban kiváló német minőségű laktátmérő és a hozzá való laktátmérő tesztcsíkok kaphatóak! Nézze meg kínálatunkat!

A közelmúltig a teljesítménydiagnosztika, a sportteljesítmény laktátméréssel történő felmérése az elitsportolók különleges előjoga volt.

Napjainkban viszont az amatőr sportolók, a személyi edzők, az edző termek és a klubok egyaránt felfedezhetik a laktátmérésekben rejlő lehetőségeket az EKF Lactate Scout+-nak köszönhetően, amely egy mobiltelefonnál kisebb méretű, egyszerű eszköz!

Mi a laktát?

A laktát a szénhidrát/glükózmetabolizmus terméke. Edzés közben a laktát anaerob (azaz oxigén nélküli) metabolizmus során keletkezik. A laktát nem csak a nagy intenzitású edzés mellékterméke. Folyamatosan termelődik, még nyugalmi körülmények között is.

Miért mérjük a laktátot?

Fontos a laktátszint mérése, ha jelzést kívánunk kapni a teljesítmény alakulásáról. A laktátszint ismerete segíthet az optimális edzésterv meghatározásában, különösen állóképességi sportágak esetén. A laktátot mmol/l egységben mérik. Nyugalmi körülmények között a normál értékek 0,6–1,2 mmol/l között vannak.

Mi az anaerob küszöb?

Az anaerob küszöb a főleg aerob és részben anaerob energiatermelés közötti átmeneti tartomány. Megmutatja a maximális lehetséges edzési intenzitást, amelynek során a laktáttermelés és a laktátelimináció egyensúlyban van (maximum laktát steady-state állapot).

A maximális laktát steady-state állapot általában 4 mmol/l. Ha az edzés magas intenzitási szinten folytatódik, több laktát termelődik, mint amennyi eliminálódik. A laktát értékek 6 mmol/l feletti növekedése a teljesítmény határértékét jelzi.

A laktát szint mérése tehát segít elkerülni a túlterhelés tüneteit, mint például az izmokban jelentkező égő érzést és a kimerültséget.

Mi a különbség az aerob és az anaerob edzés között?

Míg az aerob edzés alatt főként a kényelmes, könnyű mozgást értjük, addig az anaerob edzéskor magas intenzitású, kifulladásig tartó mozgást végzünk. Utóbbi az izomzatot és a teljesítményt növeli, míg az előbbi a kitartást, állóképességet növeli, a keringést és a szívműködést segíti. A két edzésforma együtt elengedhetetlen a veresnyteljesítmény eléréséhez.

Hogyan meríthetnek előnyt a sportolók a teljesítményértékelésből?

A teljesítményértékelések képet adnak a fizikai teljesítményről, különösen állóképességi sportágak esetén, mint például a hosszútávfutás vagy a kerékpározás. A laktátszintek alapján meghatározhatók továbbá az optimális egyéni képzési intenzitások és edzési zónák. A teljesítmény időbeli alakulásának monitorozása ismétlődő tesztek révén lehetséges. Az edzés alatti lehetséges alul- és túlterhelés elkerülhető a laktát mérésével.

Milyen típusú teljesítménytesztek végezhetők?

A legnépszerűbb teljesítményteszt a „lépéses teszt”. Ez többnyire futópadon vagy szobabiciklin végezhető. A teszt mérsékelt intenzitású terheléssel kezdődik, majd az intenzitás folyamatosan növekszik. Az egyes lépések előírt időtartama 3 és 5 perc között van. Az intenzitás addig növekszik, amíg az alany el nem érte a csúcsteljesítményt. Minden egyes lépésnél adott paramétereket határoznak meg, mint például a terhelést/sebességet, a szívfrekvenciát és a laktátszintet. Ugyanazon tesztprofil úgyszintén használható a szabadban, futó vagy kerékpáros pályán.

Egy másik teljesítményteszt az egypontos mérés. Az edzés vagy meghatározott körülmények (sebesség/terhelés és időtartam) közötti terhelés után végzett egyszeri laktátmérés megmutatja az adott személy teljesítményének állapotát. Az ilyen vizsgálatot rendszeres időközönként el lehet végezni az előrehaladás ellenőrzéséhez. Minden teljesítményteszt esetében, különösen, ha az eredményeket hosszabb időszakon át hasonlítják össze, kritikus fontosságú, hogy a tesztet standardizált körülmények között végezzék el.

A sportolónak gondoskodnia kell arról, hogy:

 • teljesen kipihent állapotban legyen;
 • ugyanazon étrendet kövesse;
 • a tesztet ugyanazon berendezésen végezze el;
 • valamint tisztában kell lennie azzal, hogy a hőmérséklet hatással lehet az eredményekre.

Felkészülés a teljesítménytesztre

 • Gondoskodjon arról, hogy ne álljon fel olyan egészségügyi ok (pl. szív- és légzőszervi megbetegedés, fertőzések, stb.), amely akadályozhat bármilyen fizikai aktivitást.
 • Nem szabad olyan gyógyszert szedni, amely hatással lehet a fizikai teljesítményre.
 • A teszt előtt gondoskodjon a megfelelő folyadékbevitelről (víz). A teszt előtt kerülni kell az üdítőitalokat, az energiaitalokat, a kávét és a teát.
 • Ne fogyasszon ételt a teszt előtt 2–3 órával. Az étel nem tartalmazhat nagy mennyiségű szénhidrátot vagy cukrot.
 • Ideális esetben nem ajánlatos nagy intenzitású edzés a tesztet megelőző két nap során.
 • A vérminta levételekor ellenőrizze, hogy a mintavétel területe tiszta és verejtékmentes legyen. Törölje le az első cseppet, az elemzéshez használja a másodikat.
 • A teszteredmények értelmezéskor vegye figyelembe, hogy a teszt időzítése (edzési fázis, évszak) hatással van a teljesítményre és az eredményekre.

Laktátmérés a sportban


A vér laktátszintjének fizikai terhelés során történő ellenőrzése lehetővé teszi, hogy meghatározzuk a terhelés helyes intenzitását, valamint a terhelés és a regenerálódás helyes arányát.
A laktát mérésével az anaerob küszöb meghatározható, illetve monitorozható, ami hozzájárul az optimális rehabilitációhoz, a sportolók edzési tervének szakszerű kidolgozásához, és figyelmeztet az izmok túlfeszítettségére, egyben a sportsérülések fokozott veszélyére.
A laktát szint függ a laktát termelés sebességétől és a lebontás gyorsaságától. Amennyi laktátot mérünk a vérben (mMoll) annyira nagy a hidrogén ion koncentráció a szervezetben (többnyire). Tehét egyrészt megnézhetjük milyen un. laktáttoleranciára képes a szervezet. Ez ugyanis fejleszthető és érdemes is fejleszteni főleg az anaerob helyzeteket is tartalmazó sportoknál. Ezenkívül talán még fontosabb, hogy mennyisége bizonyos intenzitás fölött felhalmozódása erősen növekedni kezd, mert a szervezet nem képes olyan ütemben lebontani, mint amilyen ütemben keletkezik. Ezt a töréspontot nevezzük laktát küszöbnek (LT). Ez egyénenként változó munkavégzés erősségnél, pulzusnál és pulzusszázaléknál, stb. következik be. Általában 4mMoll körüli értéknél van, de nagy egyéni eltérések lehetnek, tehát ez sem egy fix érték.
Bár a legelterjedtebb és egyik legjobb edzéseszköz a pulzusmérőnk, simán a pulzust mérve csak általános formulákat alkalmazva csak körülbelül tudjuk meghatározni ezt a komoly edzésekhez elengedhetetlen mutatót az LT-t. Egy teljesen kezdőnél 75-80% pulzustartományban van, egy elit versenyzőnél sokszor 90% felett van a töréspont. Ahhoz, hogy a megfelelő tartományban terheljük magunkat, és ezzel ideális edzéseket végezhessünk szoktuk meghatározni mindenki egyéni küszöbértékét. Vigyázat, ez nem egy állandó érték! Edzéshatásra, korral, tápláltsággal, sportformával eltérések mutatkoznak. Ezért van az, hogy profi sportolók akár havonta is ellenőrzik a töréspontjuk helyét és úgy általában a laktátrendszer működését. Hobbi sportolóknál, komoly terveket szövögetve is lagalább két mérést javaslunk évente, egyet az alapozás kezdete után pár héttel, a másodikat a versenyidőszak elején.


Állóképességi gyakorlatok során, mint a hosszú távú futás és a kerékpározás, ha az energia szükséglet magas, laktát gyorsabban keletkezik a szövetekben. Ennek eredményeként a laktát koncentrációja a vérben emelkedni kezd.

A Lactate Scout+ laktátmérő készülék segíti az edzők és sportolók munkáját, hogy meghatározhassák az egyénre szabott optimális edzésterveket.

Legyen fitness, sport és rehabilitációs szintmérés a Lactate Scout+ laktátmérő készülék segít, hogy meghatározza az edzés intenzitását maximális zsír lebontáshoz, hogy növelni tudja a kitartását, alap állóképességét, de elkerülje a túlzott kimerülést.

 

Hogyan segít a sportolóknak a laktátmérés?

A laktátmérés egy olyan módszer, amely a vérben lévő laktát szintjét méri. A laktát egy olyan vegyület, amely a szervezetben a szénhidrátok lebontása során keletkezik. A laktátszint emelkedhet fizikai terhelés hatására, és ez a terhelés mértékétől függően különböző szinteket érhet el.

Laktátszintet különböző módokon mérhetünk. Kimutatható belégzéssel és vizeletmintából is, de a legpontosabb, ha vérmintából határozzuk meg a laktát szintjét.

Lássuk a laktátmérés előnyeit!

A sportolók számára a laktátmérés számos előnnyel járhat. Segíthet a következőkben:

 • Az edzéstervezés javítása: A laktátszint mérése segíthet a sportolóknak abban, hogy meghatározzák, milyen intenzitású edzést tudnak elviselni anélkül, hogy túlterhelnék magukat. Ez segíthet a sportolóknak abban, hogy hatékonyabban eddzenek, és elkerüljék a sérüléseket.
 • A teljesítmény javítása: A laktátszint mérése segíthet a sportolóknak abban, hogy megtalálják a maximális teljesítményüket biztosító edzésintenzitást. Ez segíthet a sportolóknak abban, hogy javítsák a teljesítményüket versenyeken.
 • A regeneráció javítása: A laktátszint mérése segíthet a sportolóknak abban, hogy meghatározzák, mennyi időre van szükségük a regenerációra egy adott edzés után. Ez segíthet a sportolóknak abban, hogy hatékonyabban pihenjenek, és elkerüljék a túledzést.

Az EKF laktátmérő használata

Az EKF Lactate Scout+ Laktátmérő profi választás, nem csak profiknak!

Referenciák:

EKF Lactate Scout+ és Biosen alkalmazása az élsportban:

Liverpool - http://www.liverpoolecho.co.uk/sport/football/football-news/liverpool-fcs-new-fitness-coach-11569093

FC Bayern München  -  https://www.youtube.com/watch?v=3meNJMteLo8
FC Schalke 04  - https://www.youtube.com/watch?v=NbgbwKMd1Z4
Hertha BSC  - https://www.youtube.com/watch?v=LLvN0l1fStU  / https://www.youtube.com/watch?v=gPV_3h4sKG4

Hannover 96 - https://www.youtube.com/watch?v=mO9-iNKk_Iw
VfL Wolfsburg - https://www.youtube.com/watch?v=EsABwC1oj3Y
Rot Weiß Essen - https://www.youtube.com/watch?v=rlsOozPk-6w
FC Augsburg - https://www.youtube.com/watch?v=4o4Nz7GhC6c
TSV 1860 München - https://www.youtube.com/watch?v=4kJtoejl4qY  / https://www.youtube.com/watch?v=fhhIXgodCKA   
Energie Cottbus - https://www.youtube.com/watch?v=JCMX3SWX8hg
Preußen Münster - https://www.youtube.com/watch?v=MtaoDh-ExSk
FC Erzgebirge Aue - https://www.youtube.com/watch?v=0pKQGaKeHgs
Sturm Graz (Austria) - https://www.youtube.com/watch?v=_oK2nQc7ZbQ
Werder Bremen - https://www.youtube.com/watch?v=7URsoqbldsw
FC Eintracht Northeim - https://www.youtube.com/watch?v=7URsoqbldsw
1899 Hoffenheim - https://www.youtube.com/watch?v=heJ8k8kvPmo   
1.FC Magdeburg -  https://www.youtube.com/watch?v=-udRBQL7MvA

 

Egyéb referenciák:


http://www.dfb.de/trainer/aktiver-ue-20/artikel/laktattest-ist-optimal-fuer-die-trainingssteuerung-1819/
https://www.youtube.com/watch?v=NYI4MNCO5xg
https://www.youtube.com/watch?v=MOeV30CEcCI