Szakember

Teljesítménydiagnosztika - az optimalizált edzésterv laktátméréssel

2023.04.27 11:52
Teljesítménydiagnosztika - az optimalizált edzésterv laktátméréssel

Az elmúlt évtizedekben egyre inkább előtérbe került a sportteljesítmény mérése és optimalizálása, kialakult a teljesítménydiagnosztika fogalma. A fizikai és labormérések sorozataiból kiértékelhető eredmény a sportolók számára kiemelkedő fontossággal bír, mivel lehetővé teszi számukra, hogy a legjobb formájukat hozzák ki magukból és javítsák sportteljesítményüket.

Kinek ajánlott a teljesítménydiagnosztika?

A teljesítménydiagnosztika segítségével a sportolók pontosabb képet kaphatnak az erősségeikről és gyengeségeikről, így képesek lesznek azokon a területeken dolgozni, ahol javulniuk kell. Az edzők és a sportolók egyaránt előnyökre tehetnek szert a teljesítményük elemzésével, mivel segít az edzéstervek tervezésében és optimalizálásában. Az adatok alapján az edzők megtervezhetik az egyedi edzésprogramokat, amelyek a sportolókat a számukra legnagyobb sikerekhez vezethetik. Hazánkban leginkább a futás, kerékpározás, triatlon sportág versenysportolói között évek óta használt módszer a teljesítménynöveléshez.

A teljesítménydiagnosztika egyik legfontosabb eleme a laktátmérés, mely lehetővé teszi, hogy a sportolók és edzőik pontosabb képet kapjanak az edzések és versenyek során bekövetkező fiziológiai változásokról, és ezáltal hatékonyabban tudják javítani a teljesítményüket. Népszerűségét annak is köszönheti, hogy maga a laktátmérés egy könnyen elvégezhető vizsgálat, a sportoló akár önmagának is elvégezheti a tesztet. Míg a teszt elvégzése egyszerű, az eredmény kiértékelése azonban már korántsem az. Egy tapasztalt teljesítménydiagnosztikai szakember javaslatai mindenképpen szükségesek, hogy a célként kitűzött sporteredményeket elérhessük.

 

Modern edzésterv laktátmérés segítségével 

Naszódi Zsolt, hazai elismert teljesítménydiagnosztikai szakember szerint az edzés során több tényező is befolyásolja, hogy milyen hatékony lesz az edzésünk és milyen eredményeket érhetünk el. Az egyik ilyen fontos tényező a laktát koncentráció szintje az izmokban, valamint a laktát termelési és laktát lebontási képességünk.

No de mi is az a laktát? A laktát a szervezet által termelt vegyület, amely az izmokban képződik jelentős mértékben a fizikai aktivitás során.

A laktátmérés segítségével követhetjük az izmok munkájának hatékonyságát és az edzésünk hatásosságát. Ez azért fontos, mert az izmok laktát termelése és lebontása közötti egyensúly megbomlása csökkentheti a sportolók teljesítményét.

- A laktátszint mérése során a sportolók vérmintát adnak, amelyet EKF laktátmérő készülékkel vizsgálunk meg, hogy meghatározzák a laktát koncentrációját a vérben. – árulja el Naszódi Zsolt a Sevenhills Sportdiagnosztika vezetője. - Az eredmények alapján négy küszöböt határoznak meg. A sportolók laktát küszöbét, az aerob küszöbét, a funkcionális küszöbét (MLSS) és az anaerob küszöbét, vagyis azt a pontot, ahol a laktát kezd felhalmozódni a vérben. Minden küszöbértékhez tartozik pontos pulzusérték, teljeítmény (watt) érték, és/vagy tempóérték.

A küszöbök meghatározása segíti a sportolókat és edzőiket abban, hogy hatékonyabban tervezhessék az edzéseket és versenyeket, és így maximalizálják a teljesítményüket. Az adatok értelmezése kulcsfontosságú a laktátmérés eredményének megfelelő kiértékelése során. A teljesítménydiagnosztikai szakember a megfelelő adatok birtokában képes az adatok értelmezésére, feltérképezi a sportolók gyengeségeit, az adatok alapján képes meghatározni az egyéni edzészónákat. Ezek alapján javaslatot tesz, amelyek hatékonyan segítik a sportolók teljesítményének javítását, hogyan befolyásolják az edzéstervet, és hogyan lehet javítani a sportolók teljesítményét. Az adatok alkalmazása az edzéstervezés során is fontos. Az edzőknek képesnek kell lenniük az adatok alkalmazására az edzéstervek kialakítás és a sportolók fejlesztése során. Az adatok alapján az edzők képesek meghatározni az egyes edzészónákat, a megfelelő intenzitásokat, az edzések hosszát és a pihenőidőket, amelyek hatékonyan segítik a sportolók teljesítményének javítását. Az adatok visszacsatolása szintén fontos, hogy a sportolók is megértsék az eredményeket, és hogy hogyan befolyásolják az edzésterveket és a teljesítményüket. Az edzőknek és a szakembereknek a sportolók számára is képesnek kell lenniük az eredmények megfelelő magyarázatára és a javasolt következő lépések megbeszélésére.

A laktátmérés eredményének kiértékelése számos fontos szempontot foglal magában, amelyekre figyelmet kell fordítani ahhoz, hogy hatékonyan és biztonságosan javítsuk a sportolók teljesítményét. A teljesítménydiagnosztikai szakemberek és az edzők szerepe kulcsfontosságú ebben a folyamatban, hogy megfelelően értékeljék az eredményeket, és a sportolóknak a lehető legjobb edzésterveket kínálják az eredmények javítása érdekében.

 

Mit jelent a laktátmérés?

A laktátmérés során az izmokban képződött laktát mennyiségét mérjük meg. A laktát koncentráció szintje az izmokban a testedzés során fokozatosan növekszik. Szintje azonban nem állandó, és az edzés intenzitásának függvényében változik. Pontos mérési eredmények korábban viszont csak laboratóriumi körülmények között voltak elérhetőek. Az EKF laktátmérő készülékével azonban már akár az edzés helyszínén, azaz valós körülmények között is elérhető a laboratóriumi színvonalú teszt, így a diagnosztikai elemzés még pontosabb eredményt ad. Fontos azonban, hogy az eredmények értékeléséhez szakember jelenléte is szükséges, pusztán a laktátszint értékek nem adnak pontos képet az edzésterv összeállításához.
 

Teljesítménydiagnosztikai mérések profi szakemberekkel

A kiváló eredmények kitartó munka eredményei. A finomhangolási folyamatokhoz olyan szakembert érdemes keresni, aki az összes mérést el tudja végezni, hiszen az eredményekből önmagukban kevés vagy téves következtetéseket lehet levonni. Naszódi Zsolt csapata komplett teljesítménydiagnosztikai felmérést készít. A méréseket a legkiválóbb minőségű eszközökkel és több éves tapasztalattal végzik és folyamatos elemzéssel támogatják a sportoló teljesítményének maximalizálását. A részletes és pontos eredmények kiértékeléséből együtt dolgoznak az edzőkkel és a sportolókkal, hogy közösen meghatározzák a kiváló eredményekhez vezető legrövidebb utat. A teljesítménydiagnosztika által nyújtott eredmények inspirálóak is lehetnek a sportolók számára, akik így motiváltabbak lesznek a további fejlődésre és a kitűzött célok elérésére.

 

Teljesítménydiagnosztikával csökkenthetjük a sérülések kockázatát

A teljesítménydiagnosztika segítségével a sportolók és az edzők képesek azonosítani a sérülés kockázatát és előrejelzéseket tenni az esetleges sérülésekkel kapcsolatban. Az ilyen előrejelzések alapján az edzők képesek olyan edzésterveket kialakítani, amelyek minimalizálják a sérülés kockázatát.

Ha egy sportoló mégis sérülést szenved, a teljesítménydiagnosztika segítségével az edzők képesek lesznek pontosabb diagnózist felállítani, és ennek megfelelően olyan rehabilitációs terveket kialakítani, amelyek felgyorsítják a gyógyulást.

 

Laktátméréssel könnyebb a teljesítménynövelés

Ennek a módszernek a segítségével az edzők és a sportolók egyaránt képesek lesznek pontosabb diagnózist felállítani, edzésterveket kialakítani, sérüléseket megelőzni és gyorsabban rehabilitálni, valamint motiváltabbak lesznek a kitűzött célok elérésére. Emellett a teljesítménydiagnosztika segítségével a sportolók azonosíthatják azokat az erősségeiket és gyengeségeiket, amelyeken dolgozniuk kell ahhoz, hogy javítsák teljesítményüket. A módszer segítségével az edzők is jobban megérthetik a sportolók fizikai állapotát, és így olyan edzésterveket készíthetnek, amelyek az adott sportoló számára a legmegfelelőbbek. A teljesítménydiagnosztika tehát egy olyan eszköz, amely lehetővé teszi a sportolók és edzők számára, hogy jobban megértsék az adott sportolók teljesítményét és azt maximalizálják.